Biografie

Frans van Tilburg, geboren 13 april 1933, begon zijn muzikale loopbaan op 11-jarige leeftijd als organist van de Christelijk Gereformeerde kerk in zijn geboorteplaats Gorinchem.

Na achtereenvolgens de orgels in Spijk (ZH) en Rumpt te hebben bespeeld tijdens de zondagse diensten, werd hij in 1957 benoemd tot organist van de Hervormde Kerk te Werkendam, een functie die hij 27 jaar vervulde. Daarna werd hij ondermeer organist in de Ontmoetingskerk te Spijkenisse. In 1992 werd hij benoemd tot één van de organisten van de Gereformeerde kerk te Sliedrecht.

Nadat Frans een orgelbespeling van Dirk Jzn. Zwart (1917-2002) in de Grote kerk te Gorinchem had bijgewoond werd het verlangen om ‘het vak in te gaan’ sterker en besloot hij lessen te volgen bij Jan Bonefaas (1926-2004), Adriaan Kousemaker (1909-1964) en Feike Asma (1912-1984).

Frans van Tilburg heeft veel orgelconcerten gegeven. Ook was hij vaak als organist of dirigent betrokken bij LP-opnamen. Wie kent niet de orgel-LP’s die opgenomen zijn in de Sint Catharinakerk te ’s Hertogenbosch en de Sint Hippolytuskerk te Delft, waarvan door Ter Meulen duizenden exemplaren werden verkocht. Later werden veel CD-opnamen gemaakt. Ook verleende hij jarenlang zijn medewerking aan talloze radio- en TV-opnamen, voornamelijk voor de Evangelische Omroep. De TV-opnamen van destijds (bijvoorbeeld in 1972) in de Sint Stevenskerk te Nijmegen en later in de Sint Jan in Gouda en de Pieterskerk in Leiden, waren de voorlopers van het huidige programma “Nederland Zingt” van de EO. Hij heeft zijn werk altijd met veel genoegen en volledige inzet verricht. Buiten de landsgrenzen vonden optredens plaats in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Engeland, Hongarije, Tsjechië, Israël en de Verenigde Staten. Voor al zijn werkzaamheden op verschillende terreinen van de muziekbeoefening ontving hij in zijn jubileumjaar 1984 een koninklijke onderscheiding. Frans van Tilburg overleed op 28 mei 2005 na een kortstondige ziekte. Zijn lichaam is te ruste gelegd op het kerkhof bij de Hillegondakerk te Rotterdam.

Jan Bonefaas, Dirk Jzn Zwart, Adriaan Kousemaker en Feike Asma
(foto’s uit collectie Klaas Schippers, Lisse)